CCOR Optimization Seminar

The Corvinus Center for Operation Research invites you to the next CCOR Optimization Seminar. The talk will be in Hungarian.

Időpont: április 13. (csütörtök), 12:00
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, C 714 terem

Előadó: Vizvári Béla 

A COVID-19 járványból az oltások készletezésére levonható tanulságok

Az emberiség történetében először fordult elő a COVID-19 járvány kapcsán, hogy az egész földkerekségre vonatkozóan részletes adatok állnak rendelkezésre mind a megbetegedések, mind a beadott oltások számára vonatkozóan, mégpedig országonként. Ezeket az adatokat felhasználva, számos hipotétikus következtetés vonható le a jövőbeli hasonló esetekre vonatkozóan abból a célból, hogy a jövőben újabb, nem feltétlenül COVID járványok esetén az oltások elosztása és felhasználása hatékonyan történjen.

Készletgazdálkodási szempontból az oltásokkal kapcsolatos probléma egy vagy véges számú periódusra vonatkozik, így az újságárus feladat által reprezentált kategóriába tartozik nem pedig a végtelen időhorizontú, gazdaságosan rendelhető mennyiség (Harris-Wilson-formula) által képviselt osztályba.

Az előadás négy témát ölel fel az alábbiak szerint.

1. A megbetegedési és oltakozási görbék jellege egy és több hullám esetén. Több hullám esetén a görbékre spline-szerű közelítés alkalmazható.

2. Egy ország és rögzített számú rendelés esetén az ország optimális készletezési politikája determinisztikus esetben. A feladat egy egyszerű nemlineáris programozási modellel oldható meg.

3. Nem determinisztikus esetben a Prékopa-Ziermann-modell alkalmazása a beszerzésre, ami azt a célt szolgálja, hogy a hiány valószínűségét alacsonyan tartsuk. A Prékopa-Ziermann-modell használható egy időperiódusú és végtelen időhorizontú esetben is. Az eredeti kérdésfelvetésben a készletek termelésrugalmasságát válaszolta meg.

4. Az eddigi eredményekre építve, egy elosztási rendszer, illetve annak a modellje is bemutatásra kerül, amiben egyetlen gyártó lát el több egységet (országot). Célunk, hogy a rendszeren belüli teljes hiány időben minimális legyen.

Az előadás anyaga részben közös eredmény Aysun Pınarbasıval és Kovács Gergellyel.